Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
LeonThePunisher ~user

|
Wysłany: Nie Lis 19, 2006 16:36 |
|
|
Wszystko wskazuje na to, że wraz z premierą nowej generacji kart graficznych firmy NVIDIA - GeForce 8, dotychczasowe zapowiedzi, że możliwości oferowane przez Shader Model 4.0 będą dostępne jedynie dla tych, którzy zakupią Windows Vista są mocno przesadzone. Czyżby Microsoft poszedł na ustępstwa? Wręcz przeciwnie! Inżynierowie NVIDII w kooperacji z Khronos Gropup (obecny komitet standaryzacyjny OpenGL) opracowali bowiem zestaw nowych rozszerzeń dla biblioteki OpenGL, umożliwiających pełne wykorzystanie potencjału nowej generacji kart graficznych wspierających DirectX 10.
Wśród opublikowanych rozszerzeń warto szczególną uwagę zwrócić na:
EXT_geometry_shader4 - shader geometrii
EXT_gpu_shader4 - funkcjonalność SM 4.0 w shaderach GLSL
EXT_texture_integer - reprezentacja stałoprzecinkowa tekstur i możliwość wykonywania operacji bitowych na nich
EXT_draw_isntanced - rendering wielu instancji określonego obiektu w pojedynczym przebiegu
EXT_bindable_uniform - możliwość tworzenia zestawów wartości typu uniform przechowywanych osobno jako obiekty buforów, która może drastycznie zmniejszyć ilość wywołań funkcji przekazujących parametry do shaderów
EXT_texture_buffer_object - przekazywanie zewnętrznych buforów danych w postaci jednowymiarowych tekstur, przydatne przy obliczeniach GPGPU np. fizyki.
Dokładny opis nowych rozszerzeń zawierają dokumenty g80specs.pdf oraz glsl_release_notes.pdf.
Jeśli dokładnie przeanalizować budowę nowego API Microsoftu i strukturę opublikowanych rozszerzeń to można dojść do wniosku, że znaczna część funkcjonalności DirectX 10, jeszcze przed jego oficjalną premierą, została przeniesiona do OpenGL.
Otóż ta sytuacja ma znaczenie dwojakie. Po pierwsze, wraz z nowymi sterownikami (dla NVIDII wersja 1.0-9625 i nowsze) możliwe jest pełne wykorzystanie potencjału najnowszych kart graficznych tworzonych z myślą o systemie Windows Vista na systemach uniksowych, a po drugie, może się okazać, że część producentów gier czy zaawansowanych aplikacji graficznych, zacznie preferować bibliotekę OpenGL, dzięki której będą mogli dotrzeć do większej liczby odbiorców (np. posiadaczy Windows XP) nie rezygnując jednocześnie z dobrodziejstw SM 4.0.
Ten trend z kolei, może zaowocować większym wsparciem dla systemów alternatywnych, w przypadku których nie trzeba będzie już pisać dwa razy kodu obsługującego grafikę.
Trudno przewidzieć czy tak rzeczywiście się stanie, zależy to o wielu czynników. Jednymi z najważniejszych będą skala i szybkość migracji do najnowszej wersji Windows, oraz dostępność kart graficznych wspierających Shader Model 4.0. Czas pokaże, czy przypadkiem nie czeka nas jeszcze jeden zwrot w historii komputerowej rozrywki.
Autor www.linux.pl
Jak widać linux staje się coraz bardziej popuralny - im bliżej do premiery visty, tym więcej osób przechodzi na linuxa.
Gadu Gadu szuka programistów ze znajomością języka C i obsługą linuxa. Więc doczekam się może pełnej obsługi GG pod linuxem.
Moja rada. Gdyby ktoś chciał spróbować się z linuxem, niech przeczyta najpierw jakąś książkę bo może się na początku bardzo rozczarować.
Jak trafiłem do linuxa dopiero za 4 razem, ubuntu.. Teraz zaczynam z debianem i gentoo.
A u was jak?
|
 |
PiranNinja ~user

|
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 17:31 |
|
|
im staing with my xp
|
 |
The Professional ~user
|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 21:39 |
|
|
Leon pomorzesz mi go zainstalować?
Powrót do góry |
|
 |
LeonThePunisher ~user

|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 21:45 |
|
|
No mogę spróbować.
Ale twój opis mówi że miałeś już doczynienia z ubuntu ;]
Ja kiedyś reklamowałem też linuxa zanim go zainstalowałem
Skąd dowiedziałeś się o ubuntu i od kiedy jesteś linuksowcem?
|
 |
rroarr ~user
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 16:29 |
|
|
/me używa Gentoo
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sharkovich ~user

|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 18:50 |
|
|
Ja uzywam Minta Tylko ze moje ATI niezbytnio lubi sie z linuxem i zbyt wiele to mi nie dziala. Chyba se kupie GF-a
|
 |
LeonThePunisher ~user

|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 19:32 |
|
|
Sharkovich napisał: |
Ja uzywam Minta Tylko ze moje ATI niezbytnio lubi sie z linuxem i zbyt wiele to mi nie dziala. Chyba se kupie GF-a  |
Radeonki nie mają ładnych sterowników ;]
Spróbuj PCLinuxOS, podobno radzi sobie z nimi.
|
 |
Sharkovich ~user

|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 20:03 |
|
|
Nie wiedzialem. Moze sproboje, dzieki
|
 |
LeonThePunisher ~user

|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 23:18 |
|
|
Tylko coś nie widać instalatora QW pod Linuksa..
|
 |
Hunt3r $Redaktor
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 23:25 |
|
|
LeonThePunisher napisał: |
Tylko coś nie widać instalatora QW pod Linuksa.. |
nie bedzie go tak szybko
|
 |
Ojciec *Moderator

Dołączył: 25 Cze 2007 Skąd: Warszawa - Bródno Klan: Betsson Voodoo Gaming
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 23:52 |
|
|
mial sie ukazac razem z premiera qw w europie tj. 28, jRAD pisal na ircu tak ze bedzie instalator razem zreszta z plikami serverowymi for linux, pliki serverowe sa a jakos instalatora nie widac ....
|
 |
Sw3aR^ ~user

|
|
Powrót do góry |
|
 |
LeonThePunisher ~user

|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 00:08 |
|