Hardware dla QW
Idź do strony 1, 2  »

Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.   Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.    Strona Główna -> Forum -> Software & Hardware
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Le Conseil
~user

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:19 Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.
W związku z tym, że mój komputer nie potrafi podnieść QW, postanowiłem kupić sobie coś nowego.
Nie ma być to "Super Hyper VISTA HARDWARE", tylko bardzo tani zestaw do grania w QW.

Na allegro jest dużo tanich zestawów.
Myślałem o kupnie kompka z Core 2 Duo E4300, 1 GB ramu i GeForce 8400/8500, lecz z tego co czytałem do karty nvidii poniżej 8600 są raczej do prac biurowych, więc było by to bez sensu.

Znalałem ciekawy zestaw:
Kod:
PŁYTA GŁÓWNA ECS 945GCT-M3(PciEX16,SATA-II,USB2.0,SOUND 8-channel,LAN-1000)
PROCESOR CORE 2 DUO E4500 2.20GHZ (800MHZ,2MB cache)
PAMIĘĆ DDR2 2GB (2x1gb 667mhz)
KARTA GRAFICZNA ZINT.INTEL GMA950 max. 224MB

Kosz to 1 029,00 zł (http://allegro.pl/item231450526_core_2_duo_e4500_2gb_sata2_ddr2_vga_gw_fvat_ss.html)
Jednak nie wiem jak by się to sprawowało (ram oraz karta graficzna).
Grafika jest zintergrowana, czy wystarczy do QW?
Oczywiście miałbym w planach kupno innej karty graficznej, ale sopiero za ok pół roku..

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
varfare
~user

Ostrzeżenia: 1

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:27 Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze nie kupuj k. graf. z serii 8 gorszych od 8600 a broń boże nie kupuj zintegrowanych. Co do procków musisz poczekać na opinie osoby obeznanej z pentiakami, ja jestem za AMD i żadne testy mnie do intela nie przekonają. 1gb ramu na ddr2 powinno ci w zupełności wystarczyć, nie kupuj tylko noname albo geila bo schodzi na psy - proponuje ci patriota albo kingstona, z tego co widzę to są noname więc dowiedz się jaka firma. Co do pł. głownej, jeśli nie podkręcasz wystarczy ci pierwsza lepsza dobrej firmy.
*Moderator

Klan: Frag eXecutors

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:37 Odpowiedz z cytatem

i nie bierz pod zadnym wypadkiem ECS=shit !!!!!!!
$Redaktor

Klan: ~Equalize

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:41 Odpowiedz z cytatem

nie ma takiej opcji zebyś pograł na tej karcie w QW Kup jakas plytke + 3800 + 1 GB 800 + Galaxy 7600GS z 256 mb DDR3, wyjdzie okolo tysiac a pograsz na tym
~user

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:48 Odpowiedz z cytatem

Lepiej już GT. Wydasz minimalnie więcej kasy a wydajność będzie znacznie większa.
~user

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:53 Odpowiedz z cytatem

Ja niestety mam jakiś wstręt do AMD oraz Radeonów o_0
Teraz jeszcze pokazały się procesory Pentium Dual Core które kręcą się do 3 Ghz i doganiają najlepszy procesory AMD, a cena - 250 zł.
Więc musi to być Intel.

Płyta główna, zdecydowałem się na EVGA nForce 650i, w sam raz do kręcenia procka.
Cena - 350 zł

Ram
Kości to raczej będą 2x GoodRam 512 800 Mhz
Cena - 80 zł/szt

Karta graficzna
I tutaj mam dylemat.
Mogę mieć GeFORCE 8600GT 256MB za 420 zł i teoretycznie możliwość pogrania w crysisa lub
GeFORCE 7900 GS 256 bez DX10, też za 420 zł

I którą wybrać?

Powrót do góry
Ojciec
*Moderator

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:58 Odpowiedz z cytatem

omg i tak na 7900 pograsz w kryzysa i tak a bez visty nie ruszysz z dx10 do tego na 2x512 vista = zal wiec nie wiem jaki masz dylemat, kup sobie lepsze pamieci niz goodramy bo z nimi sa problemy a co do c2d to dla mnie wielkie niewiadomo co ludzie sie rzucaja na to bo kreci sie na 3ghz i co?? wole amd ktore wykrece tak samo, wez pod uwage pierwsze amd s939 na rdzeniu toledo ktore bez piardniecia chodzily 2@3ghz tyle ze keszu mialy troche mniej.
~user

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:59 Odpowiedz z cytatem

Z tego co wiem 86gt jedyne co daje to obsługę dx10, wydajność pod dx9 jest mniejsza od 79gs ale głowy nie daje.
~user

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 18:07 Odpowiedz z cytatem

Ojciec69 no tak racja. Crysis ma też być pod DX9 ha..

Co do procka, to intel zostaje.. Zreszŧą tutaj nie chodzi tylko o gigaherce.
Tak czy siak mam wstręt do AMD. I jego radeonów

Ramu wystarczy. Jak będzie kryzys to się walnie jeszcze kość 1GB i styknie.

Grafa: wybieram 7900.

Dzięki za pomoc. Jakby nie wy to bym wziął jakiś tani shit..

Powrót do góry
Hunt3r
$Redaktor

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 18:15 Odpowiedz z cytatem

Le Conseil napisał:
Ja niestety mam jakiś wstręt do AMD oraz Radeonów o_0
Teraz jeszcze pokazały się procesory Pentium Dual Core które kręcą się do 3 Ghz i doganiają najlepszy procesory AMD, a cena - 250 zł.
Więc musi to być Intel.

Płyta główna, zdecydowałem się na EVGA nForce 650i, w sam raz do kręcenia procka.
Cena - 350 zł

Ram
Kości to raczej będą 2x GoodRam 512 800 Mhz
Cena - 80 zł/szt

Karta graficzna
I tutaj mam dylemat.
Mogę mieć GeFORCE 8600GT 256MB za 420 zł i teoretycznie możliwość pogrania w crysisa lub
GeFORCE 7900 GS 256 bez DX10, też za 420 zł

I którą wybrać?

Jak juz bierz GoodRamy PRO 900, sa lepsze i minimalnie drozsze, po za tym, nagle przeskoczyles o dobre pol tysiaca jesli chodzi o wartosc zestawu

varfare napisał:
Lepiej już GT. Wydasz minimalnie więcej kasy a wydajność będzie znacznie większa.

Wcale nie Mój 7600GS od Galaxy na pewno jest lepszy niz Twój GT od Palita 5800 do 6500 (przy mocnym OC) 3DMark'ów 2005 Lepiej niz jakikolwiek GT, na takim Palicie mozesz miec okolo 5650 bez OC... http://www.fotosik.pl/showFull(...)cd31b16a86 to jest wynik tej karty bez OC. A nalezy pamietac o tym ze GALAXY jest tanszy i ma chlodzenie zalmana, czyli OC tez jest znacznie wieksze, po za tym ja mam pamieci 1.2 ns wiec tez beda sie lepiej krecily niz 1.4 ns Kumpel na podobnej karcie wykrecil ponad 8 tysiecy punktów (na gorszej wersji, bo z 128 mb ramu)

Ostatnio zmieniony przez Hunt3r dnia Sro Wrz 12, 2007 18:36, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Le Conseil
~user

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 18:31 Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jak juz bierz GoodRamy PRO 900, sa lepsze i minimalnie drozsze, po za tym, nagle przeskoczyles o dobre pol tysiaca jesli chodzi o wartosc zestawu

Uświadomiłem sobie, że nie zmienię go przez następne 6 lat..

Powrót do góry
Hunt3r
$Redaktor

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 18:40 Odpowiedz z cytatem

Le Conseil napisał:
Cytat:

Uświadomiłem sobie, że nie zmienię go przez następne 6 lat..

W takim razie dobry wybór komputer bedzie dobry do modernizacji, wybrales dobra plyte, wiec w przyszlosci tylko ewentualnie dolozyc ramu, za rok mozesz np zmienic grafike, za nastepny rok zasilacz itd

BTW Ojciec, na GoodRam'ach PRO robi sie porównywalne wyniki do Geilów Ultra No i nie slyszalem zeby ktos mial z nimi problemy Moje pracuja sobie przy 1100 mhz i CL5 5-5-5-15 :p Dobre i tanie pamieci
*Moderator

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 18:59 Odpowiedz z cytatem

dobre i tanie jak sie dostanie z dobrej partji, opinie uzytkownikow sa podzielone 50/50 jak trafisz masz ok jak nie to masz pecha, dlatego ja wole zainwestowac w drozsze i miec pewnosc ze nie bedzie z nimi problemow
$Redaktor

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 19:35 Odpowiedz z cytatem

bardzo możliwe, no ale dostajesz na nie wieczystą gwarancje, bez względu na to czy podkręcałeś czy nie :p zawsze można wymienić jeśli trafisz na wadliwą partie.
~user

Klan: *RGClan*

Wysłany: Pon Paź 08, 2007 11:44 Odpowiedz z cytatem

Ja gram Na Gigabyte GF7300GT, 1,5 GB ramu i P4 630 i po włączeniu wszystkiego na high, shaderow na ultra i zmniejszeniu rozdziałki do 800x600 wszystko śmiga aż miło Dodam, że ta karta kosztuje w granicach 200-300 zł... A na tym configu nawet bioshock ładnie chodzi na medium... Na koniec jeszcze tylko dodam, że kręce karte z fabrycznych 450/400 na 550/450 (core/mem)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.   Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.    Strona Główna -> Forum -> Software & Hardware Idź do strony 1, 2  »
Strona 1 z 2

Skocz do: