Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ryanpl ~user

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 13:41 |
|
|
Witam uzbierałem w końcu na kartę mam do dyspozycji około 700 zł max planuje zainwestować ja w grafe zmienić tego radeona x800 gto 128(30fps). Chciałbym się doradzać jaka kartę wybrać najlepiej z dx 10 czyli seria 8xxx ale jaka ? (szczególności kartę kupuje z myślą o Quake Wars i innych gier tego typu)
reszta kompa:
plyta s.939
athlon 3500+
1gb ram 400mhz
|
 |
fiszu010 ~user

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 14:24 |
|
|
wiesz na twoim miejscu jeszcze bym dokupil 1gb ramu bo nastepna gra jaka bedzie w takim rodzaju to bedzie na minimalnych cieło z 1gb ramu.A z 2 gb ramu powinno wystarczec na jakiies pol roku
|
 |
Hunt3r $Redaktor
|
|
Powrót do góry |
|
 |
P4W3L ~user

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sliterin ~user

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 18:08 |
|
|
Szczerze wrzucacie mu do "koszyka" szajs i gówno... 128 bit dalej komentarza nie dam...
Ale przyznam, że niczego dobrego nie kupisz za taką cene 200 złotych więcej i byś miał 8800GTS o niebo lepsze...
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fiszu010 ~user

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 18:12 |
|
|
pozatym hunter podal karte z 256mb....jak za 700zl mam miec 256 to ja podziekuje. a po drugie typ pamieci jest DDR3 a zapewne jak wiekszosc masz DDR
Pozdro
|
 |
Sliterin ~user

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 18:17 |
|
|
Fiszu ty chyba nie wiesz na czym to polega DDR3 to ramy na karcie karta posiada własną pamięć... A nie, że na twojej płycie głównej tak samo 256 mega na karcie to nie jest tak bardzo mało
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fiszu010 ~user

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 19:03 |
|
|
Sliterin napisał: |
Fiszu ty chyba nie wiesz na czym to polega DDR3 to ramy na karcie karta posiada własną pamięć... A nie, że na twojej płycie głównej tak samo 256 mega na karcie to nie jest tak bardzo mało  |
Ale zadna pamiec DDR 2 Nie rozwinie pelnych dostepnych czestotliwosci przy pamieci na karcie graficznej DDR 3 (Szczegulnie przy grach, gdzie uzycie pamieci jest najwieksze). Oczywiscie wszystko bedzie dzialalo ale pamiec operacjyna ktora posiadamy DDR 2 nigdy nie bedzie w pelni dzialala z karta graficzna o pamieci DDR 3. Oczywisice roznice sa minimalne (ciezko to odczuc) ale jezeli wszystko ma byc idealnie to poco mam kupowac DDR 3 do DDR 2 jezeli miedzy tym niema prawie roznicy...
2.
Zgadzam sie ze 256 mega to nie jest malo... Zreszta ja sam mam 256. Ale ja moja karte graficzna kupilem za 400zl a nie za 700... Wiec poco mam kupowac 256 za 700zl jak mozna kupic w bardzo podobnej cenie 512.. a pozatym 512 na rynku jest juz dosc dlugo...wiec jeszcze troche i bedzie 1gb. A wtedy znowu bedzie odrobine niedosytu i wyrzutow "dlaczego wtedy nie kupilem 512..."
Zreszta ja bym teraz wybral taka grafike zeby byla:
JEzeli to bedzie GF to napewno 8000+ GT
Najlepiej 512mb
I nie 128 bit....
|
 |
P4W3L ~user

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 19:25 |
|
|
Sliterin napisał: |
Szczerze wrzucacie mu do "koszyka" szajs i gówno... 128 bit dalej komentarza nie dam...
Ale przyznam, że niczego dobrego nie kupisz za taką cene 200 złotych więcej i byś miał 8800GTS o niebo lepsze... |
Sliterin taki jesteś pr0 elo elo to sam coś poleć w cenie 600-700... może on nie ma albo nie chce więcej wydać na grafike... tylko krytykować potrafisz, bo to złom, bo to nie dobre, a to ble... zreszta chciał by miała dx10 więc napewno w takiej cenie sam nic lepszego nie dasz bo tylko to jest na rynku
Ostatnio zmieniony przez P4W3L dnia Pią Lip 13, 2007 19:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jogurt ~user
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 19:25 |
|
|
Fiszu zabijasz tekstami , jak sie nieznasz to sie niodzywaj ... hehe
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Krasnal ~user
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 20:02 |
|
|
Cytat: |
Ale zadna pamiec DDR 2 Nie rozwinie pelnych dostepnych czestotliwosci przy pamieci na karcie graficznej DDR 3 (Szczegulnie przy grach, gdzie uzycie pamieci jest najwieksze). Oczywiscie wszystko bedzie dzialalo ale pamiec operacjyna ktora posiadamy DDR 2 nigdy nie bedzie w pelni dzialala z karta graficzna o pamieci DDR 3. Oczywisice roznice sa minimalne (ciezko to odczuc) ale jezeli wszystko ma byc idealnie to poco mam kupowac DDR 3 do DDR 2 jezeli miedzy tym niema prawie roznicy... |
Bullshit, dlaczego niby pamięć ram i karty graficznej mają na siebie czekać i obniżać swoje osiągi? Gdyby tak było to nikt by nie korzystał z verrtex bufferów i innych sposobów na przesyłanie pewnych danych bezpośrednio do szybszej pamięci karty graficznej skoro ta i tak by czekała na ram.
A co do tematu to nie tylko mb na karcie się liczą. IMO kupowanie już teraz kart GF serii 8xxx jest dobrym wyborem dla tych którzy cierpią na nadmiar funduszy. Technologia ta jest aktualnie prawie niewykorzystwyana to taki prototyp dla tych którzy lubią mieć najnowsze cacka i ich na to stać. Ale jak wyjdą gry które będą czerpać pełnymi garściami z dx10 (nawet te już teraz promowane crysisy, alan wake'y i inne) to na najwyżysze ustawienia bym nie liczył (zwłaszcza, że wtedy te karty będą kosztowały dużo mniej). Teraz jest w ogóle ciężki okres na kupowanie nowego sprzętu (zwłaszcza kart grafiki) i jeżeli nie musisz robić tego już teraz poczekaj na koniec wakacji - ceny pójdą w dół bo mają wyjść nowe modele radeonów, a nvidia będzie chciała zachować konkurencyjność. Aktualnie najlepszy współczynnik cena jakość ma GF7900 (tu polecam galaxy). Jeżeli masz teraz bardzo kiepską kartę i musisz wymienić możesz też sprubować z GF7600 i wytrzymać jeszcze trochę a potem kupić jakąś superkartę. Absolutnie nie polecam jakiś 8600 itd. bo ani to tanie ani superwydajne tylko ma dx10. Może jeszcze dodam opinię najlepiej chyba się znających w tym temacie czyli samych programistów gier (z gamedev.pl jeżeli ktoś musi znać źródło) ich zdaniem kupno karty serii 8 ma sens tylko jeżeli już chcesz zacząć pisać gry z użyciem dx10. Bo naprawdę dobre karty pojawią się wtedy gdy dx10 będzie miał być standardem a nie ciekawostką.
Cytat: |
2.
Zgadzam sie ze 256 mega to nie jest malo... Zreszta ja sam mam 256. Ale ja moja karte graficzna kupilem za 400zl a nie za 700... Wiec poco mam kupowac 256 za 700zl jak mozna kupic w bardzo podobnej cenie 512.. a pozatym 512 na rynku jest juz dosc dlugo...wiec jeszcze troche i bedzie 1gb. |
Właśnie GF7900GS galaxy kosztuje około 700 i ma 256mb jest aktualnie najlepszy pod względem cena/jakość. Sam mam 256mb w GF6600 który jest warty teraz około 200zł a planuje wymianę na tego za 700 bo daje on wielki skok jakościowy mimo, że ma tyle samo mb. Polecam ci przejrzeć jakieś rankingi gdzie pokazane są wyniki poszczególnych kart w jakiś benchmarkach i przedewszystkim na konkretnych grach a nie patrzeć w liczbę mb bo jak widać można mieć totalnego shita z 512mb a można dobrą kartę z 256mb.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Vesp3r ~user
Dołączył: 28 Kwi 2007 Skąd: Poznań Klan: Senatus PopulusQue Romanus
|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 20:26 |
|
|
Polecam x1950 pro lub 7900GS