Ograniczenie fpsów
Idź do strony 1, 2, 3  »

Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.   Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.    Strona Główna -> Forum -> Skrypty i Configi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jogurt
~user

Wysłany: Nie Cze 24, 2007 13:33 Odpowiedz z cytatem

A ja mam taki problem bo w grze mam max tylko 30fps i nieskacze stałe 30fps jak to zwiekszyc do np 70 ?? moze cos w konsoli wszystkie opcje mam na LOW 800x600 a jak wezme na high to tez mam stale 30fps

Jak zwiekszyc
Pozdrawiam Jogurt
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maniu
~user

Wysłany: Nie Cze 24, 2007 13:40 Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Unlock FPS information and tuning tips
Hi all,

I've noticed a few questions about the FPS locking, so rather than respond in individual threads to queries I thought I'd create a new thread to avoid confusing things.

I hope this guide & explanation helps you all out some. Please remember that it isn't final yet, this is a beta and things can and will change!

BACKGROUND INFO

The most important thing to maintaining the perception of as game being smooth is a constant, consistently spaced framerate. I'm sure many of you have played console games - you'll have noticed that a game feels dead smooth until you get "hitches", happening in intense periods of activity, that make the game no longer feel smooth. These happen when the game can't achieve its target framerate (eg 30fps on NTSC) and drops a frame, momentarily going at 15fps. It usually feels better for a game to run at a constant 30fps than at 60fps but regularly dropping to 30fps.

The game (and physics) runs at 30fps, so the rendering also runs at 30fps unless it is unlocked from the game framerate.
There is a cvar - com_unlockFPS - which enables you to unlock the game and the renderer to some extent. This allows the renderer to draw more frames than just the 30fps.

CVARS

There are several cvars that can be modified to adjust how the unlocking behaves. Note that none of these are a universal solution - it is a heavily subjective thing, and depends a lot upon your hardware and software. Warning: This is a fairly technical explanation. I've tried to keep it pretty understandable.

com_unlockFPS - this is the master cvar. If you do not set this to '1' then it will never attempt to exceed 30fps.

com_unlock_timingMethod - this selects one of three timing methods for unlocked frames:

0: This will try rendering another frame whenever it estimates it has enough time left for rendering before the next game frame is done. This will give you the highest possible framerate, however it can lead to frame "bunching". To many (including myself) this feels really jerky - 200fps in the best case is no good if its regularly dropping to 60fps.

1: This is similar to method 0, but instead of squeezing in rendering whenever it can it tries to space them at even multiples of 30fps. This is a slight improvement over method zero in terms of smoothness, but sacrifices some FPS.

2: This is the same as method 1, but instead of estimating if it can fit another rendering frame using only the render time estimate it estimates using the total time of game + renderer. Hypothetical explanation: Lets say the time between two game frames was meant to be 10ms. Game + render time takes 5ms, leaving 5ms left. Rendering only took 2.5ms. Method zero would then render two more graphical frames before the next game frame - in effect feeling like the game should be running at 400fps but dropping a frame every 10ms, giving it a jerky feel. With this method it would only draw a single extra frame so it wouldn't feel sporadic. You'd only get 200ms however.

com_unlock_maxFPS - this only does anything if com_unlock_timingMethod is set to 1 or 2. This limits the maximum fps your PC will try to achieve. This will be rounded to the next lowest multiple of 30 - eg if you set this to 59 it will in effect be treating the maximum as 30. This helps to control the fluctuation sometimes prevalent.

There are a couple of other tuning cvars but those shouldn't really need much tweaking. com_unlock_safetyMargin adjusts how conservative the estimation is, and com_unlock_avgFrames is there to help ignore spikes & troughs in the estimation. The defaults of these should be fine for most people.

TUNING

The defaults are to unlock the FPS, with a maxFPS of 60 and timing method 2. This basically means that if your system is fast enough to exceed 60fps all the time then it will do a constant 60fps. If your system isn't fast enough to exceed 60fps at all times then it will fluctuate between 30 and 60fps. Lower end systems may well be unable to exceed 30fps most of the time - for these people you are probably best off disabling unlockFPS and satisfying yourself with a smooth 30fps. You can try to increase your FPS by lowering the graphics resolution & quality settings. A lot of middle-of-the-range systems can probably achieve a pretty regular 60fps with some tweaking here.
If you have a really good system you can probably do better than 60fps - in that case try increasing your maxFPS. I find that on my dev system here (2.4GHz Core 2 Duo, 7800GT, 2gig ram) I can do 90fps pretty constantly, so I have mine set to 90. You'll need to experiment a bit to find a level of this that doesn't fluctuate too much for your liking.

If the only thing you care about is the absolute maximum FPS then try setting com_unlock_timingMethod to zero! This is highly unlikely to feel smooth, but again it is totally subjective. Whatever floats your boat, hey

V-SYNC

If you have your monitor's refresh rate set to 60Hz and have v-sync enabled then you might as well set com_unlock_timingMethod to zero. This is because the new frame won't display until the evenly spaced 60fps point anyway - this is what timing methods 1 & 2 try to achieve. It will also limit you to a maximum of 60fps. Having V-sync enabled with refresh rate set to anything other than a multiple of 30fps will probably feel jerky.

mogliby to przypiac u nas i przetlumaczyc
d4rkman
~user

Wysłany: Nie Cze 24, 2007 15:31 Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie w związku z wklejonym tekstem- czy te komendy trzeba wpisywać tak po prostu, czy może ze znakiem / przed nimi? Czy wartości np. 1,2 wpisujemy po spacji czy może po _ ?
Powrót do góry
Mah
@Administrator

Wysłany: Nie Cze 24, 2007 15:37 Odpowiedz z cytatem

com_unlockfps 1
com_unlock_timingMethod 0
com_unlock_maxFPS 90
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
d4rkman
~user

Wysłany: Nie Cze 24, 2007 15:48 Odpowiedz z cytatem

Dzięki, szkoda, że nie mam szans na uzyskanie takich wartości, jakie nadają wypisane przez Ciebie komendy. Czas na zmianę sprzętu
Powrót do góry
shalashaska
~user

Klan: #killnet

Wysłany: Nie Cze 24, 2007 15:52 Odpowiedz z cytatem

Ten silnik graficzny trzyma fps w wartosciach 30/60/90.Więc jeżeli twoj sprzet ledwo dociąga do 59fps to samoczynnie ustawi Ci 30fps.
Powrót do góry
Mah
@Administrator

Wysłany: Nie Cze 24, 2007 15:58 Odpowiedz z cytatem

To zależy jedynie od ustawień. W przypadku com_unlock_timingMethod 1 mamy sytuację, którą opisałeś. Jednak gdy ustawimy com_unlock_timingMethod 0 to liczba fpsów będzie wyświetlana taka jaka jest możliwa w danym momencie, co jednak może spowodować, że będziesz miał te 200fps, ale po chwili mogą Ci drastycznie spaść do 20.
Powrót do góry
maniu
~user

Wysłany: Nie Cze 24, 2007 16:09 Odpowiedz z cytatem

fuck yehh 60 klatek jest na ekranie (1280&1024 detale high/ultra FSAA 8 bez AA i bez Shadows)
Inermis
~user

Klan: Infused-Gaming

Wysłany: Nie Cze 24, 2007 19:24 Odpowiedz z cytatem

ja gram na ultra, wszystko w prawo i FS x16. tylko AA wyłączony bo przy większej siece ostro FPSy lecą, ale to pewnie jeszcze poprawią

~user

Klan: Close Quarter Fighters

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 07:39 Odpowiedz z cytatem

No dobrze, gracie w rozdziałce 1280x1024. W menu nie widziałem takowej. Oświećcie mnie jeśli czegoś nie wiem.
Powrót do góry
jerry
~user

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 08:24 Odpowiedz z cytatem

dr4go napisał:
No dobrze, gracie w rozdziałce 1280x1024. W menu nie widziałem takowej. Oświećcie mnie jeśli czegoś nie wiem.

Szukanie nie boli patrzysz pewnie tylko w 4;3 - zmień ... na 5 na cos tam (jak wrócę do domu to ci napisze dokładniej , bo teraz nie pamiętam ;] )
Powrót do góry
Zippi
~user

Klan: Frag Executors

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 08:24 Odpowiedz z cytatem

Trochę zawiedziony jestem wymaganiami gry, ponieważ mam AMD Athlon 3500+, GF7600GT i 2x512 DDR i absolutnie wszystko na low, gdy nie ustawie com_unlock_timingMethod 0 mam 30FPS, zaś jak ustawię skacze do 150 czasem nawet 200, lecz bardzo często spada do 20...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jogurt
~user

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 10:51 Odpowiedz z cytatem

tez sie zawiodłem silnik do dupy ... mam mniej wiecej taki komp jak Zippi moze troszeczke gorszy ... a mam momentami 120 a czasami 20 Fps ... Moze poprawią to (OBy) !! Albo jakis patent nasi gracze wymyslą zeby gra szybciej chodziła .. bo są rózne komendy w konsoli: http://4newbies.planetwolfenst(...)/cvars.php zeby np: trawe wyłączyc itd...
Powrót do góry
maniu
~user

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 11:39 Odpowiedz z cytatem

mam nadzieje,ze jak najszybciej nasza jasniemoznie panujaca redakacja zabierze sie za ten artykul co podales w tym linku przetlumaczy go i znajdzie sie on na naszej stronce
shalashaska
~user

Klan: #killnet

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 12:25 Odpowiedz z cytatem

maniu napisał:
mam nadzieje,ze jak najszybciej nasza jasniemoznie panujaca redakacja zabierze sie za ten artykul co podales w tym linku przetlumaczy go i znajdzie sie on na naszej stronce

Oni nie lubią tłumaczyć, leniuchy jedne
Powrót do góry
Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.   Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.    Strona Główna -> Forum -> Skrypty i Configi Idź do strony 1, 2, 3  »
Strona 1 z 3

Skocz do: