[s]60%[/s] 30% graczy etqw gra na linuksie ?! (ankieta)
Idź do strony «  1, 2

Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.   Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.    Strona Główna -> Forum -> Software & Hardware
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

W Enemy Territory: Quake Wars gram na platformie
Windows
90%
 90%  [ 69 ]
Linux
7%
 7%  [ 6 ]
Mam oba systemy, gram na przemian
1%
 1%  [ 1 ]
Czekam aż wyjdzie wersja na Maca, wtedy zacznę na nim grać
0%
 0%  [ 0 ]
Na innym (np. na FreeBSD emulującym linuksa)
0%
 0%  [ 0 ]
Wszystkich Głosów : 76

Autor Wiadomość
sveg
~user

Wysłany: Pon Sty 28, 2008 23:10 Odpowiedz z cytatem

google znalazł te stery i specyficzną instrukcję instalacji, tyle, że po przeczytaniu jej jest się jeszcze głupszym -.- a stery są wszędzie ale do wersji RT2500 a mam 2400
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
rroarr
~user

Wysłany: Wto Sty 29, 2008 03:02 Odpowiedz z cytatem

Wg http://rt2x00.serialmonkey.com(...)=Main_Page sterownik do RT2400 jest już w kernelu 2.6.24, które to jądro powinno być już w większości dystrybucji Linuksa. Nawet, jeśli Twoje distro jej nie posiada, to z tego co wyczytałem, instalacja tego sterownika jest banalna. Dla mojej dystrybucji (jest w niej już kernel 2.6.24 ale oznaczony jako niestabilny) instukcja instalacji jest tu: http://rysh-linux.blogspot.com(...)entoo.html .
Z tego co widzę, to polega to tylko na ściągnięciu najnowszej wersji sterownika i jego kompilacji jako moduł do jądra. Rzecz banalna, ale początkujących może odstraszać. Uczysz się na błedach w końcu . Poza tym w community siła, więc na pewno nie najlepiej szukałeś do swojej dystrybucji.
W każdym bądź razie zjeżdżamy teraz offtopicznie

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sveg
~user

Wysłany: Wto Sty 29, 2008 10:20 Odpowiedz z cytatem

no właśnie - kompilacja do jądra wtf? poszukam w necie więcej info na ten temat mam mandrive 2008 - to jest to jądro 2.6.24?
~user

Wysłany: Wto Sty 29, 2008 20:41 Odpowiedz z cytatem

Kernel, czyli jądro do podstawa systemu operacyjnego. Ma go oczywiście Linuks no i jakiś tam kernel posiada windows.
Moduł do jądra to powiedzmy taki sterownik. Moduły możesz ładować podczas pracy systemu i je wyłączać. Jeśli masz nVidię i korzystasz z ich sterownika, to instaluje się ona w systemie jako moduł do kernela, który przy starcie jest ładowany zwykle automatycznie. Podobnie jest ze sterownikiem ATI.
Twój sterownik do karty musi być skompilowany ze źródeł, które napisał jego autor w jakimś tam języku do formy, jaką będzie można załadować do kernela (sterowniki w windows też są już skompilowane z jakichś zamkniętych źródeł).
Sprawdziłem, że w Mandrivie 2008 domyślnie jest kernel 2.6.22.9, więc nieco starawy. Jeśli system ma jakieś aktualizacje, to zapewne powinny się też pojawić aktualizacje kernela. Jaki kernel posiadasz aktualnie załadowany to sprawdzisz uruchamiając terminal (konsolę) i wpisując: uname -a
Jeśli 2.6.24 to pewnie musisz tylko zaznaczyć, żeby instalował ten moduł przy starcie. Gdzie to się robi w Mandrivie to pojęcia nie mam - z Gentoo bym Ci pomógł . Na pewno masz jakieś wsparcie użytkowników, jakieś forum itp, więc tam popytaj.

Powrót do góry
sveg
~user

Wysłany: Sro Sty 30, 2008 19:04 Odpowiedz z cytatem

dobra dzięki, kiedyś się w to wszystko pobawię na starym dysku
~user

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 23:02 Odpowiedz z cytatem

Hmmm.... a myślicie, że Activision mocno by się obraził jeżeli kupiłem wersję Windowsową, a ściągnąłbym sobie wersję Linuksową?
Uwagi moderatora:
Byłbym wdzięczny za nieodkopywanie starych tematów // J4qb3x
_KaszpiR_
$Redaktor

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 23:18 Odpowiedz z cytatem

pandaboy aby grac ne necie i tak musisz miec oryginal ktory obsluguje tylko windows
z plytki przydaje sie cdkey oraz pk4 aby nie ssac gigabajtow - starczy tylko update i pliki pod linuxa
~user

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 23:28 Odpowiedz z cytatem

No mam oryginał, ale wersję na windę. J4qb3x co złego widzisz w odkopywaniu starych tematów?
rroarr
~user

Wysłany: Sro Mar 05, 2008 16:40 Odpowiedz z cytatem

Wersja na Linuksa to jest ok 450MB (1.4) albo 850MB (1.5) więc żadne tam gigabajty . Po zainstalowaniu tego w systemie trzeba przekopiować odpowiednie PK4 na dysk z oryginalnego DVD i można grać.

Powrót do góry
_KaszpiR_
$Redaktor

Wysłany: Sro Mar 05, 2008 20:44 Odpowiedz z cytatem

chodzilo mi wlasnie o dokopiowanie pk4
~user

Klan: ESS

Wysłany: Wczoraj o 11:13 Odpowiedz z cytatem

rroarr napisał:
Wersja na Linuksa to jest ok 450MB (1.4) albo 850MB (1.5)

To są (przynajmniej w wersji 1.4) instalatory. Wkładasz płytkę, odpalasz instalatora, podajesz ścieżki, akceptujesz licencję, jak w Windowsie.
rroarr napisał:
Po zainstalowaniu tego w systemie trzeba przekopiować odpowiednie PK4

Instalator sam skopiuje co trzeba, gdzie trzeba z płytki.

Powrót do góry
Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.   Uzytkownik nie będzie mógł pisac nowych tematów, odpowiadać w już istniejšcych oraz edytować swoich starych postów. Użytkownik ten będzie mógł tylko przeglšdac forum, oraz pisać prywatne wiadomości.    Strona Główna -> Forum -> Software & Hardware Idź do strony «  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: