Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
knedlu ~user
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 11:26 |
|
|
Witam
Jak wiadomo port usb defaultowo ma 125HZ , jednakże można go przetaktować za pomącą programu na inna częstotliwość która jest wielokrotnością 125 czyli 250hz, 500hz, 1000hz.
Teoretycznie gdy podniesiemy wartość taktowania to informacja o kursorze myszki będzie przesyłana szybciej, wiec mysz będzie dokładniejsza. Teraz pytanie:
czy naprawdę czuć różnicę po podkręceniu USB np. z 125hz do 500hz? czy to raczej placebo?
Warto zaryzykować i rozkręcić usb?
|
 |
chelmianin ~user
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 11:35 |
|
|
250 i 500 to raczej 100% bezpiecznie wartości, także niewiele ryzykujesz. Jakaś tam zmiana niby jest (w końcu jest różnica między 'robieniem' czegoś 125 a 500 razy na sekundę /6ms/).
|
 |
Stinger ~user

|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 12:01 |
|
|
Najlepiej samemu sprawdzić To nic nie kosztuje a myszka tez Ci sie nie zepsuje, zresztą zawsze mozesz przetaktowac z powrotem na 125. W W:ET odczuwałem drobną rożnice, w QW trudno mi powiedziec bo gram od początku na 500MHz, ale myśle ze w tej grze akurat ma to mniejsze znaczenie. Poza tym wszystko zalezy od myszki, jezeli masz jakas nowsza myszke dobrej firmy to raczej nie ma strachu ze cos sie stanie, bo teraz chyba wszystkie dadza sie bez problemu przetaktowac na 1000Mhz i mozna to zmieniac nawet w sterach (patrz Habu), ale np stary Diamondback daje rady tylko do 500
|
|
Powrót do góry |
|
 |
2neo2 +VIP

|
|
Powrót do góry |
|
 |
con ~user

|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 15:04 |
|
|
Ten dziala o wiele lepiej. Potem to do sprawdzenia.
Przetaktowywanie portu/urzadzenia USB nie ma na celu zwiekszenie jego dokladnosci (w sensie rozdzielczosc czy w/e), tylko zwiekszenie czestotliwosci (rate) z jaka wysylane sa do niego zapytania (polling) i zmniejszenie dzieki temu opoznien w reakcji z 8 (125Hz), poprzez 4, 2 az do 1ms (1kHz).
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knedlu ~user
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 15:13 |
|
|
dzieki za odpowiedzi
przetaktowalem port na 500hz i teraz testuje (stary diamondback).
|
 |
chelmianin ~user
|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 16:23 |
|
|
W sumie to samo co con napisałem, ale zastosowałem skrót myślowy (bo chyba każdy po szkolnym 'kursie' fizyki wie co to jest częstotliwość ). Leniwy jestem.
|
 |
con ~user

|
Wysłany: Sro Lut 06, 2008 18:56 |
|
|
Niby tak, chociaz z drugiej strony w temacie myszy, to moze nie byc takie oczywiste, biorac pod uwage, ze np. "specjalisci" z PCLab w swoim smiechowym tescie myszek dla graczy testowali akceleracje wsteczna poprzez robienie szlaczkow w Paincie, a do tego powszechnie uwaza sie, ze wieksze DPI=wieksza dokladnosc.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
_KaszpiR_ ~user

|
Wysłany: Wczoraj o 15:20 |
|
|
myszki co wyciagna 1000mhz powinny miec na ogonie myszy filtr - takie zgrubienie
np mx300 nie mial i na 500 dziala ok, ale na 1000 zaczyna swirowac.
|
 |
pawkonis ~user

Dołączył: 09 Gru 2007 Skąd: Kielce Klan: #onis.et Ostrzeżenia: 3
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|